Lief wezen - Overleven op de wallen, gevangen bij de nonnen- Wieke Hart, Rita Sterkeboer

Beoordeling 4.7
8 uur 35min
Aangrijpende waargebeurde verhalen
bookCoverFor

Overzicht

In Lief wezen groeit Rita op als kind van een prostituee in ‘warm Amsterdam.’ Het zijn de Wallen in de roerige jaren zestig. Rita’s moeder is behalve prostituee vooral een kreng van een moeder. Ze mishandelt het meisje en verhuurt haar aan ‘dure meneren’, waaronder bekende sportlieden. Ze moest ‘lief wezen’.

Rita krijgt redding van een buurvrouw en agenten van het bureau Warmoesstraat. Als jeugdzorg haar naar een kindertehuis bij de nonnen stuurt, belandt ze in een nieuwe hel. Keer op keer, tussen het ene na het andere tehuis, haalt haar tiranieke moeder haar terug naar de Wallen.

Op haar veertiende wordt Rita zwanger. Ten einde raad en tegen beter weten in zoekt Rita hulp bij de nonnen op de Oudezijds Voorburgwal. Zonder haar medeweten of overleg wordt ze in het naburige patronaat verdoofd en illegaal geaborteerd. Drie jaar opsluiting en dwangarbeid volgen. Uiteindelijk weet Rita los te breken van de katholieke opvanghuizen. Met grote levenskracht weet Rita haar positieve instelling voor een waardig bestaan te behouden. Haar levensverhaal is hartverscheurend, maar ook vol levenslust en veerkracht. Rita is een overlever.

Wieke Hart (1971) studeerde taal- en literatuurwetenschap in Tilburg. Eerder publiceerde zij, samen met Maria Genova, het goed ontvangen Strafkind, gevangen bij de nonnen. Rita Sterkeboer (1946) is een van de vrouwen die in Strafkind werden beschreven als slachtoffer van kinderdwangarbeid bij de Zusters van de Goede Herder.

Voorlezer(s):

Soort:

Luisterboek

Deel:

31

Tijd luisterboek:

8 uur 35min

Categorieën:

Talen:

Nederlands

Gepubliceerd:

28-2-2022

Uitgever luisterboek:

Lind & Co

ISBN luisterboek:

9789180192392

© Lind & Co (Luisterboek)

Wat anderen vinden

Recensies over Lief wezen - Overleven op de wallen, gevangen bij de nonnen – Luisterboek

Wat een indrukwekkend verhaal. Wat heeft deze vrouw allemaal moeten doorstaan. Veel respect voor het openbaren van hoe het er aan toe ging. Ik wens haar nog een liefdevol leven met haar familie toe.

Els

Verdrietig maar wat een sterke vrouw die Rita!

Mathilde

Geweldig verhaal, ongelofelijk dat dit echt gebeurd is.

Cora

Geweldig ,ontroerend ,schokkend

Tanja