In Barbarije - over Hollandse witte slaven in de 17de eeuw

In Barbarije - over Hollandse witte slaven in de 17de eeuw

Beschrijving van het boek

'In Barbarije' is het spannende verhaal over witte Hollandse slaven in de 17de eeuw.

1678. De Westinjevaarder Sint Joris vertrekt vol goede moed met een lading Schiedamse jenever en een aantal passagiers richting Paramaribo. Ter hoogte van de Kaapverdische Eilanden slaat het noodlot echter toe: Algerijnse kapers enteren het schip en alle opvarenden worden in de boeien geslagen. Na een reis vol ontberingen verdwijnen de Hollanders in de wrede wereld van Moorse slavenhandelaren.

Thomas Hees, afgezant van de Republiek in Algerije, probeert uit alle macht een vredesverdrag met de plaatselijke machthebbers te sluiten, om zo de Hollandse koopvaarders in de Middellandse Zee te vrijwaren van piraterij en de Hollandse slaven vrij te kopen. Maar de concurrentie is hevig: Engelsen en Fransen schuwen geen middel om Hees dwars te zitten. Tot overmaat van ramp verschijnt er, te midden van intriges, bruut geweld en verraad, een nog grotere vijand in Algiers: de Zwarte Dood.

'In Barbarije' is een roman, waarin fictieve personen samenspelen met historische karakters. De grote lijnen zijn authentiek en de (politieke/sociale/militaire) context is zo waarheidsgetrouw mogelijk geschetst. Het decor (Algiers) is gebaseerd op oude reisverslagen.

In Barbarije maakt deel uit van de serie ‘Zonen van Jafeth’, een reeks van vier romans over de Hollanders en hun aandeel in de slavenhandel in de 17de eeuw. Vier aangrijpende, los van elkaar staande verhalen tonen een gedetailleerd beeld van het wereldomvattende verschijnsel van deze mensonterende commercie, massaal in praktijk gebracht door Europeanen, Afrikanen, Turken, Moren en Arabieren.

Nederlands

Wat anderen vinden

Recensies over In Barbarije - over Hollandse witte slaven in de 17de eeuw